clovek

MŮJ ÚČET

Regulace střevní flóry plazů

 

Střevní flóra

je přirozená bariéra proti cizím organismům a patogenům. Avšak léky, nebo nutriční nedostatky mohou stav střevní flóry významně oslabit – s nepříjemnými následky.

Střevní sliznice je obýváná různými mikroorganismy, zvanými střevní symbionti. Komunita všech střevních symbiontů se hovorově označuje jako střevní flóra.

Vyvážená a komplexní střevní mikroflóra je pro hostitelský organismus velmi důležitá. Zajišťuje štěpení důležitých složek potravy, poskytuje krátké řetězce mastných kyselin, a také vyrábí různé vitaminy, zejména vitamin K, B12, thiamin a riboflavin.

Střevní flóra je také účinná bariéra proti cizím organismům a patogenům.

Mnoho symbiontů se brání chemickými sloučeninami (antibakteriální enzymy), nebo tvoří obtížně proniknutelný ochranný film.

Někteří mohou dokonce zaútočit agresivně a sát soupeře (pinocytózy) nebo je pohltit (fagocytóza). Tak vytváří špatné podmínky pro přežití patogenů. Kromě toho střevní mikroflóra produkuje slabě kyselé střevní prostředí, které je neslučitelné pro mnoho škodlivých zárodků.

Různé důsledky poškození střevní flóry: mimo jiné průjem, špatná výživa, odmítání potravy a léků.

Trus je do značné míry práce střevních symbiontů. Průjem proto může významně poškodit množství symbiontů ve střevě, během krátké doby. Tím se vytvoří prostředí pro nežádoucí mikroorganismy.

Nevyvážená strava vede k upřednostňování některých symbiontů. Pokud tvoří potravu plaza například především cvrčci, symbionti ztrácí na pestrosti složení a snižuje se významně jejich schopnost množení. Počet dalších symbiontů však také klesá kvůli nedostatku potravy. Takto vzniklá nerovnováha destabilizuje střevní flóru a může způsobit zažívací potíže a střevní onemocnění.

Paradoxně, při náhlém přechodu na přiměřenou výživu často pozorujeme špatnému trávení. Důvod: zpočátku nedostatek vhodného symbiontu pro zpracování zdravé potraviny.

Odepření potravy v krátké době způsobí, že střevní symbiotické bakterie odumírají v hojném počtu, opět kvůli nedostatku potravy. Po delším půstu je střevo do značné míry téměř bez potřebných symbiontů.

Správné krmení a očekávané zvýšení příjmu energie by nemělo ihned pozitivní vliv na zdravotní stav plaza proto, že potrava nemusí být dostatečně štěpena. Vhodnější je napřed přestavět střevní flóru, nejlépe s použitím orálně přijímaných symbiontů.

Mnoho léků, zejména antibiotik, může poškodit střevní flóru tím, že poškodí určité symbionty.

Širokospektrální antibiotika mají například za úkol zničit širokou škálu různých bakteriálních kmenů. Antibiotika však nerozlišují mezi „dobrými“ a „špatnými“ bakteriemi. Výsledek: mnoho z „dobrých“ střevních bakterií přijde o život. Střevní obyvatelé rezistentní vůči antibiotikům, se  mohou začít šířit docela výbušně. Tak se střevní flóra stává poněkud nevyváženou.

U některých léků, průjmů, odmítání potravy a závažných případech podvýživy,  je proto nutné podporovat střevní flóru pomocí externě dodávaných střevních symbiontů.

Na trhu se nabízí pro tento účel více různých přípravků, účinná látka je v podstatě založená na kvasinkách nebo bakteriích mléčného kvašení. Ti, kteří dávají přednost levnějšímu řešení, mohou použít kvasinkové tablety nebo kvasinkový prášek.

Pivovarské kvasnice (synonyma: pekařské droždí, nutriční kvasnice, sušené kvasnice)

Kvasnice se používájí pro stabilizaci střevní flóry u deficitu vitaminu B.  Sušené droždí obsahuje bakterie, které se přirozeně vyskytují ve střevech plazů. Kvasnice lze nasypat do krmiva, nebo přímo pomocí injekční stříkačky (bez jehly) podat plazovi do tlamičky.

Kvasnice jsou dispozici ve formě tablet, tekutiny nebo prášku. Aplikace: anorexie (ztráta chuti k jídlu), průjem, přídavná léčba při podávání antibiotik, při stresu, před a po cestách, při odchovu mláďat, konverzi krmiva a také pro dlouhodobou terapii pro vitaminovou substituci.

Složení na 100 gramů: voda 6 g, bílkoviny 47,6 g, 1,3 g tuku, sacharidy 36,1 g  látky: draslík 1,41 mg, 1,9 mg fosfor, železo 17,6 mg, mangan 0, 53 mg  vitamíny: niacin (B3) 44,8 mg, kyselina pantothenová (B5) 7,21 mg, thiamin (B1) 12 mg, pyridoxin (B6) 4,41 mg, riboflavin (B2) 3,17 mg, kyselina listová (B9 ) 3.17 mg

Střevní symbionti vlastnoručně vyrobeni

Někteří chovatelé využívají domácích symbiontů. K výrobě střevní symbiontů pro býložravé plazy se používá seno se  stejným množstvím (!) vody do kbelíku, při pokojové teplotě. Aby bylo zajištěno, že žádné škodlivé mikroorganismy nemohou vstoupit do tohoto procesu, měly by být použity při přípravě rukavice.

Za dva dny může být tato směs nabízena zvířatům ve vhodném zásobníku. Obzvláště bohatá na mikroby  je pěna plovoucí na vodní hladině. Po dvou až třech týdnech se připravuje nová dávka.

Příjemný vedlejší efekt: Pokud směs malého množství tohoto roztoku dáme do pitné vody, může často motivovat plazy pro příjem tekutin.

Odpudivé, ale efektivní: také zkrmování výkalů zdravých jedinců stejného druhu může být vhodné, účinně zlepšuje narušené střevní prostředí!

www.reptiliendoktor.com

překlad www.terraristik.cz

TOPlist